B Körkort – Körkort för personbil

Körkort B Behörighet – även med villkor automat

B-Körkort ger dig rätt att köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. Det finns tre olika körkortsbehörigheter för personbilar: B, B utökad och BE. De som skiljer dessa åt är vilka släp du får dra. Nedan kan du läsa om vilka krav som ställs på dig för att få ta körkort för personbil med b-behörighet. Många bilar idag är utrustade med automatlåda och det går att ta körkort med villkoret automat, dvs. du får bara köra bilar försedda med en automatlåda. Körkortsutbildningen går till på samma sätt som för vanligt B körkort men med den skillnaden att du kör en automat växlad bil på dina körlektioner, när du genomför din Risk 2 utbildning samt när du genomför ditt förarprov hos Trafikverket.

Mer om själva körkortsutbildningen kan du läsa om på sidan körkortsutbildning-ta körkort. Ska du utöka ditt B-körkort för att kunna köra släp kan du läsa mer om det på sidan B utökad (B96) och BE behörighet.

För att få ta ett B-körkort finns det krav du behöver uppfylla

Det finns reglerat vad det finns för krav på dig för att ta körkort i Sverige.
Mer om dessa kan du lästa på Transportstyrelsens hemsida.

När du tänket börja med din körkortsutbildning är det en god idé att ansöka om körkortstillståndet så snart som möjligt då handläggningstiden kan variera.
Detta gör du på Transportstyrelsens blankett. Snabbast går det om du fyller i och ansöker direkt på deras webbplats med ditt Bank ID.

Vid privat övningskörning för B körkort

  • Skall du gå en handledarutbildning
  • Skall din handledare gå en handledarutbildning
  • Skall handledarintyget från Transportstyrelsen finnas med när du övningskör
  • Skall den grönvita skylten ÖVNINGSKÖR placeras väl synligt bak på bilen

Obligatorisk riskutbildning

Risk 1 handlar om alkohol, andra droger, trötthet och riskfyllda beteenden i övrigt

Risk 2 kallades förut halkbanan och innehåller hastighetens konsekvenser, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. Kontakta trafikskolan för val av halkövningsplats.