Utbildning MC Körkort Stockholm

Manöverkörning

Körning på manöverbanan sker oftast med två elever per lärare. Det innebär:

 1. Att du behöver vara ombytt och klar på utsatt tid till dina körlektioner, den andra eleven betalar för att köra och vi kan inte vänta på dig om du kommer kommer sent.
 2. Enligt reglerna för övningskörning så är det endast tillåtet att övningsköra med en elev i trafik, vilket innebär att du kommer att åka som passagerare antingen till eller från manövergården (ca 10 min av lektionstiden).

Trafik och landsvägs körning

Du och din läraren kör på varsin egen mc och ni har radiokommunikation för att prata med varandra.

Dags att ta MC körkort?

Att ta MC körkort är för många en efterlängtad dröm som man planerat för en längre tid. På vår trafikskola i Tullinge söder om Stockholm kan vi hjälpa dig med alla behörigheter av motorcykelkörkort. Tio minuter från trafikskolan ligger våra mc bana där vi bedriver din mc utbildning.
Beroende på din ålder och vilken typ av motorcykel du vill få möjlighet att köra finns det tre olika behörigheter för MC. Du kan läsa med om vad som skiljer dessa behörigheter åt på deras respektive sida. Nedan finns gemensam information om själva MC utbildningen och hur du gör för att komma igång.
Läs mer om behörigheterna för Körkort A1, Körkort A2 och Körkort A.

Du kan anmäla dig via vår Elevanmälan här på sidan. Prisinformation finner du i prislistan.
Kontakta oss gärna om du har några frågor.

MC utbildning för A1, A2 och A

Hur börjar jag för att ta MC kort

Det första du behöver göra är att ansöka om körkortstillstånd. Det gör du direkt i körkortsportalens e-tjänst.
På trafikskolan kan vi hjälpa dig med det syntest som du måste komplettera din ansökan med. Att planera din mc utbildning väl och integrera både praktik och teori vet vi ger bättre och snabbare resultat. Vi finns till för att hjälpa dig och ser det som en viktig del av utbildningen att du som elev får ta eget ansvar för din mc utbildning.

För den som ska ta körkort för första gången är det mycket kunskap som ska läras in, både praktiskt och teoretiskt. I körkort- och mc- böckerna skaffar du dig de teoretiska kunskaperna. Du övar på datatester som du får tillgång till via Elevcentralen. Detta kan du göra från egen dator hemma eller varför inte via en surfplatta/mobilen på väg till och från jobbet. Om du som elev har läs och skrivsvårigheter finns möjlighet till anpassad utbildning. Ta kontakt med oss i god tid då det även finns möjlighet att ansöka om längre provtid, alternativt muntligt prov eller tolk. Vi har god erfarenhet och har hjälpt många elever med olika svårigheter att ta körkort.

Det praktiska på vår mc bana

För att kunna framföra sin motorcykel på ett trafiksäkert sätt krävs det att man övar så att man kan manövrera sitt fordon utan att uppmärksamheten går åt till att köra motorcykeln. För en nybörjare är det mycket som ska omvandlas från okunskap och ovana till praktiska färdigheter insikter och automatiserade handlingar.
Denna del av din mc utbildning jobbar vi med på våra egna trygga manöverbanor.

Allt från att starta och stanna rakt och i sväng, till att bromsa från full fart till stopp och att köra slalombanor både snabbt och i krypfart ingår i grundutbildningen. Vi hjälper dig till dess att du förstår hur motorcykeln reagerar på dina körkommandon och att du kan koordinera körningen på ett säkert sätt. På dessa lektioner kör vi med två elever per lärare. Målet är att du ska känna dig trygg i din roll som förare och förstå hur motorcykeln reagerar i olika situationer. Givetvis jobbar vi också igenom alla de moment som ingår i ditt körprov, dvs. en säkerhetskontroll, det särskilda manöverprovet och körning i och utanför tätort.

Övningskörning i trafik

När du kan manövrera motorcykeln på ett betryggande sätt så kan vi köra i  trafik och på landsväg.

Miljö och sparsam körning
 • du ska kunna planera din körning så att du inte behöver stanna i onödan
 • du ska kunna välja den växel som är mest lämplig för miljön och trafiksäkerheten.
Trafikregler
 • du ska kunna trafikreglerna och följa dem på ett naturligt sätt så att samspelet mellan andra trafikanter fungerar
Trafiksäkerhet och beteende
 • du ska vara uppmärksam när du kör och anpassa sin körning efter det du ser
 • du ska veta var, när och hur du ska titta i olika situationer
 • du ska kunna identifiera och förstå vilka risker som fins i trafiken och kunna planera sin körning så att du är beredd i situationer som kräver det
 • du ska kunna anpassa din hastighet efter sikt, väglag och situation
 • du ska kunna placera din mc tydligt på vägen, till exempel när du ska svänga eller välja körfält
 • du ska köra med säkerhetsmarginal, till exempel veta hur du anpassar avstånd till andra trafikanter och stillastående fordon
 • du ska tydligt och i god tid visa vart du ska genom att använda blinkers

Obligatorisk Riskutbilning för MC körkort

Med motorcykelkörkort följer både ansvar och vissa risker. Innan du får göra ditt kunskapsprov och körprov på Trafikverket måste du ha gjort den obligatoriska riksutbildningen. Denna Riskutbildning är speciellt inriktad på motorcykel och omfattar två delar. Riskettan MC är en teoretisk utbildning som du genomför i början av din utbildning. Risktvåan MC är en praktisk del som du genomför sent i mc utbildningen, du behöver kunna manövrera din motorcykel väl i såväl hög som låg hastighet.

Du behöver inte gå riskutbildningen igen om du har A1 eller A2 körkort med tillhörande riskutbildning om du ska uppgradera ditt körkort till ett A2 eller A.

Förarprov för MC

Förarprovet består av ett kunskapsprov och ett körprov som innehåller en säkerhetskontroll, ett särskilt manöverprov och körning i och utanför tätort. Under respektive behörighet Körkort A1, Körkort A2 och Körkort A kan du ta del av vilka krav som ställs på dig och vad du förväntas kunna när du kommer till förarproven.
Har du behörigheten A1 eller A2 sedan tidigare, krävs det bara ett godkänt körprov för att få A2 eller A.

Om du har laseropererat dina ögon och inte längre behöver använda glasögon eller linser måste detta anmälas till Transportstyrelsen. Du får då villkoret borttaget och innan dess får du inte göra provet.

Boka prov

Tänk på att det är många som under semestern vill ta Mc kort så var ute i god tid för att boka ditt prov. Planera din utbildning och se till att du är väl förberedd inför proven. Då ökar dina möjligheter att få godkänt första gången.

Du kan boka ditt prov privat oavsett var du befinner dig i din utbildning, eller via trafikskolan om du är klar och godkänd enligt kursplanens mål.

Motorcyklarna vi använder oss av i mc utbildningen är:

 • KTM Duke 125
 • Yamaha XJ-6yamaha-xj6-2011-1ktm-125-duke-abs-10_800x0w
 • Yamaha MT-07
 • Yamaha MT-1252014-Yamaha-MT-07-EU-Competition-White-Studio-002

 mt125

 Följande gäller för personlig skyddsutrustning:

 • Skyddsutrustningen skall vara ändamålsenlig och avsedd för motorcykelkörning samt fri från skador
 • Kraftiga stövlar eller kängor
 • Handskar
 • Ryggskydd
 • Skyddshjälmen skall vara av integraltyp med visir

Vi har en del skyddsutrustning (dock inte dom största och minsta storlekarna) som du kan låna de första lektionerna, ta med eget underställ och hjälmluva i så fall. Men skaffa snarast egen utrustning.

Särskilda regler för fyrhjuliga motorcyklar

 • Kräver körkort B
 • Har du ett A-körkort utfärdat före 19 januari 2013 får du även fortsättningsvis köra fyrhjuliga motorcyklar

Särskilda regler för trehjuliga motorcyklar

 • Körkort med behörigheterna A1 eller A2 ger rätt att köra trehjuliga motorcyklar med en nettoeffekt av högst 15 kW
 • För att köra trehjuliga motorcyklar med mer än 15 kW nettoeffekt, krävs det körkort med behörighet A eller B samt att körkortsinnehavaren har fyllt 21 år

 Välkommen att ta MC körkort hos Tullinge Trafikskola söder om Stockholm.