Risktvåan mc – Riskutbildning Del 2

Risktvåan MC är den andra delen av den obligatoriska riskutbildningen. Både Riskettan MC och Risktvåan MC skall vara genomförda och godkända innan du får genomföra ditt kunskapsprov och körprov hos Trafikverket.

Risktvåan MC söder om Stockholm

Risktvåan MC är en obligatorisk praktiskt utbildning som du ska genomföra i slutet av din motorcykelutbildning. På Tullinge Trafikskola söder om Stockholm har vi lång erfarenhet av utbildning i risktvåan. Vi har varit med sedan starten och är godkända utbildare. Riskutbildning del 2 bedriver vi på Stockholms största manövergård, 10 minuter från vår körskola i Tullinge. Där finns gott om utrymme och banor för att noggrant och under god säkerhet gå igenom risktvåans alla delar. Tider för utbildningsdatum hittar du under Kursdatum.
Aktuell prisinformation finns i prislistan.

När ska jag göra Risktvåan MC?

Innan du går denna del av riskutbildningen behöver kunna manövrera din motorcykel på ett säkert sätt och känna dig bekväm att accelerera och bromsa. Övningarna är verklighetsförankrade och kan relatera till vanliga trafiksituationer och olyckor. De färdighetsinriktade inslagen är begränsade och utbildningens fokus ligger på hur du undviker att hamna i olika risksituationer.

Riskutbildning del 2 omfattar:

 • Hastighet
 • Säkerhet
 • Körning under särskilda förhållanden

Utbildningen är 4-5 timmar lång.

Syftet med risktvåan mc är att du under säkra förhållanden går igenom tänkbara scenarier av de vanligaste olyckssituationerna som kan förekomma i trafiken, och visa konsekvenser av misslyckanden. Vi belyser också riskerna med motorcykelkörning och farliga beteenden. Du ska därmed också få en förståelse för och inse hur olycksrisker har ett starkt samband med ditt val av hastighet och förarbeteende. Även hur dessa val har betydelse vid en trafikolycka.

Genom att förstå dessa samband förväntas du få bättre förståelse för betydelsen av att vara förutseende och anpassa din hastighet. Risktvåan mc avser att påverka ditt riskmedvetande, din självinsikt och ditt medvetande om dina begränsningar. Målet är att du får ökad motivation till att köra mer trafiksäkert och med stora säkerhetsmarginaler.DSC_0392

Du som elev ges fortlöpande utrymme för reflektion och diskussion av vad som upplevts under utbildningen därför måste du prata och förstå svenska, om du inte gör det så måste du ta med dig en tolk.

DSC_0621

DSC_0623

DSC_0625

En vanlig missuppfattning är att ABS systemet förhindrar motorcykeln från att slår runt framlänges, vilket ABS systemet inte gör. Den här typen av omkullkörning medför tyvärr ofta skador i ansikte, nacke, handleder, händer och bröstkorg. Följande parametrar påverkar: Motorcyklar med kort hjulbas, framskjuten tyngdpunkt, brant gaffelvinkel och välfylld bränsletank.  Långa förare med kraftig överkropp som vilar överkroppen mot styret, sträcker på sig samt lutar sig bakåt när hen bromsar. Bra asfalt och att det inte är kallt ute. OBS!: om du bromsar så att bakhjulet lyfter från marken så måste du minska på framhjulets bromskraft.

 

Detta behöver du kunna!

Du ska ha kört lite trafik och landsvägskörning innan du gör risktvåan mc. För din egen säkerhet och för att du ska få ut så mycket som möjligt av utbildningen behöver din fokusering kunna ligga på utbildningen och de övningar vi gör. I risktvåan mc ingår det att prova olika sätt att manövrera motorcykeln och att reflektera över hur, var och när motorcykelns beteende förändras.

Du kommer bland annat att:

 • utföra hårda accelerationer
 • bromsa från minst 70 km/h
 • köra och bromsa i snäv kurva

DSC_0541DSC_0517DSC_0510Om du använder en större del av din fokusering till att köra motorcykeln får du svårt att uppleva motorcykelns beteende och därmed tillgodogöra dig utbildningen. För att du ska kunna uppnå målen i kursplanen är det därför av stor vikt att du verkligen känner dig trygg och säker i din roll som förare och kan manövrera motorcykeln utan att just din fokusering är riktad till att köra motorcykeln.

Din lärare kommer till Kanslivägen 12 kl 07.00 respektive kl 12.00 då har du 15 min på dig att:

 1. Styrka din identitet med en giltig legitimation
 2. Betala för utbildningen. OBS endast kortbetalning på Kanslivägen 12
 3. Byta till mc klädsel

Ta med dig:

 • Egen skydds utrustning om du har
 • Ordentligt med vatten om det är varmt ute
 • Varma kläder att ha under skyddsutrustningen om det är kallt ute
 • Något att äta för att fylla på din energi

Följande gäller för skyddsutrustning:

 • skyddsutrustningen skall vara ändamålsenlig och avsedd för motorcykelkörning
 • stövlar eller kängor
 • handskar
 • ryggskydd
 • skyddshjälmen skall vara av integraltyp med visir

Vi har en del skyddsutrustning (dock inte dom största och minsta storlekarna) som du kan låna, ta med eget underställ och hjälmluva i så fall.

Vi använder följande motorcyklar under risktvåan mc

 • Yamaha XJ6
 • KTM Duke 125

Har du inte tillräckliga förkunskaper kommer läraren av säkerhetsskäl att avbryta din utbildning. Vid avbruten utbildning är avgiften tyvärr förverkad.

Vanliga frågor och svar om riskutbildning mc på körkortsportalen.

Välkommen att ansöka om en plats till Risktvåan MC via vår Elevanmälan.

 • Undrar du något?

  Använd formuläret om du vill skicka oss en fråga. Ska du anmäla dig till någon av våra utbildningar ber vi dig istället fylla i Elevanmälan.

  Svara på frågan:

  En kopia kommer att skickas till din angivna e-post. Kontrollera gärna skräpmappen ifall vi hamnat där.